Hamerli József leszármazottait mutatja be az oldal, fokozatosan feldolgozva a család életét.

2008. március 23., vasárnap

Keresztapámtól első rész

XVI. fejezet: A Hamerli és Sík családok

Az eddigiekben a saját családomról írtam, mivel azonban gyermekeimben csak 50%-ban van az én vérem, a másik 50% Helgától származik, illő, hogy gyermekeink, unokáink a család másik ágát is megismerjék. Sajnos, ezekről a családokról sokkal kevesebbet tudunk, de amit össze tudtam szedni róluk, azt vázolom a Krónikában.

Először is a Hamerli családról adok ismertetést. Az első ismert ős a családból Mihály, aki nevét még Hammerl-nek írták. Ő a XVIII. század utolsó negyedében élhetett, talán 1770 körül születhetett. Ő a családi hagyomány szerint Körmenden vagy környékén élhetett. Az biztos, hogy gyerekei közül két fia Pécsre került. A többi gyerekről nincs semmilyen ismeretünk.

Hammerl Mihály (XVI/6) felesége Hőrm Barbara volt (XVI/A/6), de erről nincs írásbeli okmány. Egyik fiuk, aki Pécsre jött, Ferenc volt, aki már Hamerli-nek írta nevét. Ő 1803-ban született, valószínűleg még Körmend vagy környékén, s felnőttként jött Pécsre. A másik fiú, aki vele jött, ismeretlen nevű. Ferenc (XVI/5/a) püspöki huszár (hajdú) volt. Hosszú élete volt, 80 éves korában halt meg, 1883-ban, az ismeretek szerint végelgyengülésben.

Hamerli Ferenc és Mészáros Anna három fiút és két leányt nevelt. Ferenc 30 éves kora körül 1834-ben házasodott és felesége 10 év alatt 5 gyermeknek adott életet. A legidősebb gyermek Hamerli Mihály volt (XVI/4/a), aki 1835-ben született Pécsett. Feleségének neve nem ismert, de volt egy fia, Aladár (XVI/3/a), akinek szintén nem ismerjük feleségének nevét. Nekik két gyermekük született, Hamerli László (XVI/2/a) és Erzsébet (XVI/2/b). Róluk egyebet nem tudunk.

Hamerli Ferenc és Mészáros Annak második gyermeke Klára volt, aki 1836-ban született, róla további ismeretekkel nem rendelkezünk.

A harmadik gyermek megint fiú volt, Hamerli Gyula (XVI/4/c), akinek szintén egy azonos nevű fia volt. Sem apjának, sem az ifjabb Gyulának feleségeiről nincs adatunk.

A negyedik gyermek Hamerli János, akitől Helga is származik. Az ötödik gyermek ismét leány volt, Hamerli Mária (XVI/4/e), nem tudjuk, férjhez ment-e, csak az ismert, hogy születésének éve 1845.

Mielőtt továbbmennénk, vissza kell térnem Hamerli Ferenc (XVI/5/a) ismeretlen keresztnevű fivérére, akinek szintén volt egy fia, akinek szintén nem ismert a keresztneve, de az ő fia volt Hamerli János (XVI/3-n), kinek szintén volt egy János nevű fia (XVI/2-u), aki Hantaira magyarosított és 1984-ben még élt Pécsett.

(3306. oldal: családfa)


Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Saját fotó
Magamról most inkább nem mondok sokat. Az élet szép, én szeretek élni, és sokáig is szeretnék élni, remélem az Úr is így akarja ezt.