Hamerli József leszármazottait mutatja be az oldal, fokozatosan feldolgozva a család életét.

2008. március 23., vasárnap

Keresztapámtól tizenötödik rész

Áttérünk az e./ táblázaton szereplő személyekre. Itt van a két legfiatalabb testvér, akiknek a szülei a Hamerli József és Hoffman Sarolta házaspár. A házaspár ötödik gyermeke megint leány volt, Hamerli Teréz (XVI/2-o). ő 1909-ben született és 68 éves korában halt meg, 1977-ben. Geiger Kálmánhoz (XVI/ai/2) ment férjhez, aki Pécsett gyógyszerész volt és alapította meg szeszgyárát. Ebben gyártották a Mecsekit, melynek összetételét ő kísérletezte ki. Később a Dékány brandyt is ő állította elő. Mint gyártulajdonos rendkívül humánus volt dolgozóival, sok juttatásban részesítette őket. Felesége hozománya volt a pécsi Weber patika fele része, ebben a patikában kísérletezte ki a később gyártott mecseki itókát. A háború után felköltöztek Pestre, a Kígyó utcában volt egy szép lakásuk. Mint vőlegény s később mint Helga férje – amíg ki nem telepítettek minket – sokszor voltunk náluk, én is nagyon megszerettem a családot. Helga nagynénje, Teta tanti, rendkívül kedves asszony volt, a nagy család vasárnaponként mise után rendszerint náluk jött össze.

Geiger Kálmán később, már a kommunista rendszerben Székesfehérváron is dolgozott mint gyógyszerész, Szabadbattyánban mi is vendégül láttuk őt.

A házaspárnap négy gyermeke volt, három kislány, majd jóval később a negyedik gyerek fiú volt. Mikor én udvaroltam Helgának, még csak süvölvények voltak a leányok, Kálmán pedig csecsemő. A három leány:

Geiger Sarolta (XVI/ai/1-a), aki 1928-ban született Pécsett, Lábas Zoltánhoz ment feleségül, aki orvos volt. Mikor egy alkalommal Zsolti unokámat vittük hozzá, hogy vizsgálja meg, nagyon nem kedvesen fogadott minket, nem is tartottunk velük semmilyen kapcsolatot. Egyszer találkoztunk velük Ótátrafüreden, mi megörültünk a találkozásnak, de Sári azt mondta, hogy ők most pihennek, s ne „akkomodáljuk” egymást, úgyhogy többet nem is találkoztunk. Ilyenek is vannak.

A második leány Geiger Valéria, 1930-ban született. Ő is férjhez ment, férje Jármay Gusztáv. A Jármay családé volt Pesten annak idején a Vadászkürt vendéglő, amíg el nem vették a háború után a családtól. Valival és Gusztival többször találkoztunk, Guszti a Tihanyi nagyszállóban volt abban az időben portás, mikor mi a két leányunkkal ott nyaraltunk a motelben. Guszti azután elvált Valitól. Volt egy fiuk, Jármay György, aki a mi leányainkkal volt egyidős, s vele is összejöttünk Tihanyban. (Vali meghalt: ???? )

A harmadik Geiger leány Edit volt, ő 1932-ben született, szintén Pécsett. 16 éves volt csak, mikor én megismertem. Ő is férjhez ment, Nagy Levente volt a férje, akinek nagybátyja volt a híres Moholy Nagy László képzőművész, művészeti író, aki 1937-től Chicagóban élt.

Nekik is volt egy leányuk, Petra, aki felnőttként Amerikában is töltött néhány évet. Editékkel többször is összejöttünk, ők is voltak nálunk már Fehérváron, de azután teljesen megszakadt velük is a kapcsolatunk.

A legfiatalabb Geiger-gyerek Kálmán, aki 1947-ben született és két évesen volt ott a mi pécsi esküvőnkön. Ő egyszer volt nálunk, még Szabadbattyánban, már mint felnőtt fiatalember, de azután kiment Németországba az apjához, aki már régebben kint élt. Teta is kiment hozzá, de ő hamar meghalt, az öreg Kálmán viszont vagy 90 éves koráig élt, kint halt meg ő is. A fiuk, Kálmán kint maradt.

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Saját fotó
Magamról most inkább nem mondok sokat. Az élet szép, én szeretek élni, és sokáig is szeretnék élni, remélem az Úr is így akarja ezt.