Hamerli József leszármazottait mutatja be az oldal, fokozatosan feldolgozva a család életét.

2008. február 17., vasárnap

Frics Tamás levele és két kép Gaál Ivánról




Ezek a sorok az adatközlő előzetes hozzájárulása nélkül vannak itt és bármikor levehetem az ő kérésére. (sp)


Tisztelt Sik úr,
Bocsásson meg, hogy ismeretlenül alkalmatlankodom. Az Ön címére a Hamerli családról íródó blogban találtam rá.
Mindenekelőtt bemutatkozom: Frics Tamás vagyok Salgótarjánból, nyugdíjas - de még "munkaaktiv" - gépészmérnök, 66 éves
(egyéb adatok lenn)
Minden elismerésem a blogarchivum létrehozásáért.
Meg kell azonban mondanom, hogy a Hamerli családról semmit sem tudtam eddig. Hogy miként kerültem ide mégis, arra már némileg rávilágithat a bloghoz tett megjegyzésem amelyet 2008 február 10-n írtam.
Az interneten reménytelen kisérleteket tettem arra, hogy Gaál Ivánnak - édesapám unokatestvérének - nyomára akadjak. Vele életemben egyetlen egyszer találkoztam amikor meglátogatta családunkat 1984 szeptemberében.
Nos a reménytelenségből egyszercsak nem is szikrányi, hanem jelentős információkra akadtam a Hamerli család történeti archivumában.
Bevallom nagyon megdobbant a szivem, mert az egyenruhás fénykép, a pécsi vonatkozások, és persze az arcvonások is egyértelművé tették, hogy édesapám unokatestvéréről van szó. Iván bácsi legjobb tudomásom szerint 1900-ban született, édesapámtól 2 évvel volt idősebb.
Ime csatolok két fényképet, amint a Kékestető csúcsán ülnek ketten együtt, apám baloldalon térdnadrágban, Iván bácsi jobboldalon.
Valóban egy szép, igen jó kiállású egyenestartású ember volt még 84-éves korában is. (Közöttük a fiam látható aki akkor volt 10 éves)
Nos szeretném "kutatásaink" okát is némiképp megvilágitani. Túl azon, hogy az édesapám által elmeséltek, és a személyes találkozás során kapott benyomások felkeltették az érdeklődésemet, és ez mindig bennem élt, most egy családi kutatásunk oldalági hiányos része miatt szeretném valamilyen módon felvenni a kapcsolatot Iván bácsi ma élő leszármazottaival.
Meg kell hogy bocsásson azért, hogy információ adása, helyett információt kérek.
Bár - ha jól értem az összefüggéseket, - Manci tanti oldaláról Önnel, és a Hamerli családdal szoros rokonságban lévő Gaál leszármazottak felmenőit illető információk vélhetően nem is közömbösek.
Ha még követhető e hosszúra nyúló irásom, akkor hát kitérek erre a bizonyos családi kutatásra, amit elkezdtünk, és amik egészen érdekes fejleményekhez vezettek.
Édesapám édesanyja, Tóth Irén, és Iván bácsi édesanyja Tóth Kornélia testvérek voltak. Az Ő szüleik felvidéki családból származtak: bizonyos Tóth Kálmán és Francisci Máriáról van itt szó.
Francisci Mária viszont, Jan Francisci Rimavsky szlovák nemes, iró, politikus , és még sok minden egyéb, 1822-ben Nyustyán született hires személyiségnek volt a leánya.
Nem akarok a felmenők adataiba pontosan belemenni, de tekintve, hogy édesapámék hárman voltak testvérek igy Toth Irénnek igen terjedelmes leszármazotti listája van, pontosan nem is mértük még fel, kb 35 fő, a déd- és ükunokákat is beleszámolva. Ezek mind egyenesági leszármazottai Jan Francisci Rimavsky-nak.
Valahogy kideritettük, hogy ezen ősünk Szlovákiában, és különösen szülővárosában Nyustyán ( Hnúšťa ) igen nagy megbecsülésnek örvend. Nyustyán 1924-ben szobrot is állitottak neki, de ezt eddig nem tudtuk.
Nyomozások és egyeztetések, leszármazási családfák megküldése, Email-kapcsolat a helyi polgármesteri hivatallal, és 2007 szeptember 6.-n létrejött egy találkozó, ahol a családból 12-en (az összes élő unokatestvérek) megjelentünk, megkoszorúztuk "nagy szlovák ősünk" szobrát. A teljesen szlovák polgármesteri hivatal olyan ünnepséget rendezett, ami elkápráztatott és meglepett minket, mert hogy egyetlen szlovák nemzetiségű sem volt köztünk, és szlovákul beszélni is csak a felvidéken felnőtt két legidősebb unokatestvérem tudott. A tolmácsolást is ők szervezték meg.
Az eseményről nagyon szinvonalas riport látható a város honlapján. A cikk közvetlen elérhetősége:
Ez sajnos csak szlovák nyelven írodott.
Nos Gaál Iván, és leszármazottai, JFR-nak ugyanolyan egyenesági leszármazottai mint a mi águnk, ezért szeretném velük felvenni a kapcsolatot.
Jan Franciscit illetően igen sok cikk található az interneten, (pl: http://www.hnusta.sk/book/export/html/27 ) sajnos többnyire csak szlovák nyeleven. Az ő életútjának megítélése magyar szemmel nem teljesen "felhőmentes" de hát ez már történelmi távlat...
Köszönöm a türelmét, és nagyra értékelném, ha segiteni tudna.
Ugyanigy én is bármilyen kérdésre szivesen állok rendelkezésére.
Üdvözlettel:
Frics Tamás
a pontos lakcím nálam megtalálható: sikpeter@invitel.hu

Nincsenek megjegyzések:

Magamról

Saját fotó
Magamról most inkább nem mondok sokat. Az élet szép, én szeretek élni, és sokáig is szeretnék élni, remélem az Úr is így akarja ezt.